Najem Božička na dom, v podjetje, v lokal ali na prireditev ni enostavna zadeva. Ker so prazniki in otroci željno pričakujejo vse tri dobre može, jih ne smemo razočarati. Izberemo izvajalca, ki ima leta izkušenj in ne tistega, ki z velikim rompopomom oglašuje. Obisk Božička je za otroke resna izkušnja, ki je ne pozabijo kar tako. Zagotovimo, da se bodo sproščeno zabavali in Božička ne bodo povezovali samo z darili, ampak tudi s prijetnim druženjem in zabavo. 20 let ustvarjanja in izkušenj nam da še posebno težo.

tomi@zabavazaotroke.si   031 471 989 – Tomi              

Vse spodaj navedeno velja tudi za dedka Mraza in Miklavža.

    Časi se spreminjajo, navade tudi. Klasičen koncept igrica+prihod Božička je res že malo za časom. Otroci so različnih starosti in ena sama igrica ne more zadovoljiti vseh. Otrokom pade koncetracija, se dolgočasijo, komaj čakajo in čakajo in čakajo…da pride Božiček. In ko končno pride, so že utrujeni in zdolgočaseni….              

 

    Zato smo letos stvar zastavili malo drugače. Prihod Božička takoj!

Božiček bo vodil pogor z otroki, se z njimi družil in vzpostavljal vezi. Bolj intimno in že takoj zanimivo.

Božiček ima pripravljen zelo zanimiv in zabaven program za cca 45-55 minut. Vključimo lahko tudi dve živalski maskoti, ki pričakata otroke ob prihodu in delita bonbone in pozneje dva jelenčka, ki pomagata Božičku. Višek je razdelitev daril in fotografiranje.

Zabavo je potrebno zaključiti na višku, da taka tudi ostane v otroškem spominu. Tak program je primeren za skupine do cca 100 otrok in obiske na domu.

Brezplačno dodamo napihljivo božično dekoracijo in glasbo ob zbiranju gostov. Poglej tukaj

 

Vse navedeno velja tudi za dedka Mraza in Miklavža.

Vse tri dobre može lahko najamete za različne priložnosti: V PODJETJENA DOMV LOKALNA PRIREDITEV – ….

 

tomi@zabavazaotroke.si       031 471 989– Tomi

 

 

BOŽIČEK, DEDEK MRAZ in MIKLAVŽ PRIDEJO TUDI NA DOM!!!!

BOŽIČEK, DEDEK MRAZ in MIKLAVŽ PRIDEJO TUDI NA DOM!!!!

BOŽIČEK, DEDEK MRAZ in MIKLAVŽ PRIDEJO TUDI NA DOM!!!!

   Obisk Božička na dom poteka tako, da Božiček pride na dvorišče z baklo in otroci ga povabijo na toplo, kjer ima cca 40 min programa – odvisno od števila otrok in starosti. Sledi delitev daril in fotografiranje. Cena je odvisna od datuma in lokacije, zato le pošljite povpraševanje na tomi@zabavazaotroke.si 

Ali ste morda razmišljali pripraviti pisano, pravljično in čarovno Božično presenečenje za otroke zaposlenih v Vašem podjetju? Najem božička.

Najem Božička za podjetja ali na dom

Ste vedeli, da obstaja Božiček, ki pride kamorkoli si zaželite? Tudi k vam… Predstavljamo vam velikega, glasnega in toplega Božička. To je Božiček, ki bo razveseljeval otroke s svojo toplino, igrivostjo, pisano domišljijo, modrostjo ter seveda tudi z darili. Najem Božička za vsako priložnost.

🎅🌟 Pustite, da Božiček Razveseli Otroke – Nepozaben Obisk kar v Vašem Podjetju ali Domu! 🌟🎅

🎄 Ste že razmišljali, kako bi naredili decembrske trenutke še bolj čarobne? Najemite svojega Božička za nepozabno izkušnjo, ki jo bodo otroci nosili v srcu še dolgo!

Zakaj izbrati našega Božička?

🌟 Prilagodljiv Obisk:

 • 🏢 V podjetju
 • 🍲 V lokalu
 • 🎉 Na prireditvi
 • 🏡 Kar doma!
 •  

📸 Fotografski Spomini:

 • 📷 Ujemi čarobne trenutke
 • 🎅 fotografije z Božičkom

👦👧 Otroci Bodo Navdušeni:

 • 🤩 Interaktivna srečanja
 • 🎵 Božične pesmi in zgodbe
 • 🎅 Nalaganje želja

📅 Rezervirajte Že Danes:

🌲 Ne odlašajte! Pridobite si svoj termin in naredite letošnje praznike še bolj posebne z obiskom pravega Božička!

NAJEM BOŽIČKA, DEDKA MRAZA ALI MIKLAVŽA PO DOGOVORU!

ZA PODJETJA 

Specializirani smo za manjša podjetja, ki imajo lasten prostor! Vendar brez problemov izvedemo predstavo kjerkoli drugje. Ker kljub temu, da še nismo začeli s promocijo, ima Božiček že nekaj terminov zasedenih, vas prosimo, da o vaši odločitvi kmalu premislite in nas obvestite na tel 031 471 989 (TOMI) ali tomi@zabavazaotroke.si . Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vprašanja in se dogovorili za vse vaše želje.

20 let ustvarjanja in izkušenj nam dajo še posebno težo!

NAVEDENO VELJA TUDI ZA NAJEM DEDKA MRAZA, MIKLAVŽA IN VELIKONOČNEGA ZAJCA!

Vsi trije dobri možje pridejo tudi na dom!

najem božička

najem božička

Naše predstave so smešne, polne situacijske komike, razumljive vsem starostnim skupinam. Niso predolge, otrokom ni potrebno slediti zapleteni vsebini. So interaktivne, saj otroci v njih aktivno sodelujejo in se zabavajo. Na koncu cela ekipa ostane na prizorišču toliko časa, da se vsi fotografirajo.

Najem Božička, najem dedka Mraza ali Najem Miklavža 

Na vsaki predstavi sodelujeta še dve maskoti, ki otroke pričakata pred vhodom in delita bombone in 2 jelenčka, ki med predstavo prineseta skrinjo z zakladom. Poskrbimo tudi za nekaj božične glasbe in atmosfero. Pripravljenih imamo več zanimivih predstavic, zato le povprašajte na tomi@zabavazaotroke.si OGLEJTE SI GALERIJO

najem božička

najem božička

Najem Dedka Mraza  tukaj >>

Najem Miklavža  tukaj >>

najem božička

najem božička

Decembrski obisk Božička, dedka Mraza ali Miklavža je za otroke res posebno doživetje – zato mora biti pripravljeno in izvedeno profesionalno.

Otroci Božička nestrpno pričakujejo, njihov fokus je usmerjen na njegov prihod in darila. Zato mora biti program pred prihodom Božička izredno zanimiv, zabaven in ne predolg. Dolgočasne in predolge igrice, ki se vlečejo v nedogled niso primerne. Dodaten program mora biti zabaven in krajši. Takih prireditev se udeležijo otroci vseh starosti, zato je pomembno, da se zabavajo vsi! Situacijska komika, atraktivni liki in maskote in čisto enostavna zgodba so najbolj primerni za tako priložnost.

najem božička

najem božička

Božiček je novodobna mitološka osebnost, ki obdaruje pridne otroke v noči pred božičem, to je s 24. na 25. december. Lik Božička se je razvil v Združenih državah Amerike, prvič pa se je omenjal v pesmi The night before Christmas iz leta 1823. Svojo značilno rdeče-belo podobo je Božiček dobil leta 1931 izpod peresa risarja Haddona Sundbloma v reklamni akciji podjetja Coca-cola.

  Božiček naj bi stanoval na severnem tečaju, oblečen je v škratovska oblačila rdeče barve z belo krzneno obrobo, prevaža pa se s sanmi, ki jih po zraku vleče devet severnih jelenov.  Prvotno je bilo teh jelenov osem (njihova imena so Tresko (Dasher), Plesko (Dancer), Skočko (Prancer), Hudko (Vixen), Kometko (Comet), Kupidko (Cupid), Plamenko (Donder) in Blisko (Blitzen)), leta 1939 pa se je v pesnitvi Roberta L. Maya pojavil tudi jelenček Rudolf z rdečim noskom, dostavi vsa darila, kar pomeni, da obišče 832 domov vsako sekundo. Malo za šalo, malo za res.ki je prvi v Božičkovi vpregi. Božička na poti spremljajo tudi škratje, glede na časovne cone pa naj bi imel Božiček na voljo 31 ur

najem božička

najem božička

Še nekaj zanimivosti o božiču:

Datum za praznovanje božiča naj bi izbral cesar Konstantin.

Električne božične lučke so prvič uporabili leta 1854.

Za božič se proda največ diamantov.

Najbolj prodajana moderna božična pesem je White Christmas Binga Crosbya.

OBISK BOŽIČKA, DEDKA MRAZA ALI MIKLAVŽA PO DOGOVORU!

ZA PODJETJA – Z ZABAVNO SPREMLJEVALNO IGRICO ALI BREZ.

Specializirani smo za manjša podjetja, ki imajo lasten prostor! Vendar brez problemov izvedemo predstavo kjerkoli drugje. Ker kljub temu, da še nismo začeli s promocijo, ima Božiček že nekaj terminov zasedenih, vas prosimo, da o vaši odločitvi kmalu premislite in nas obvestite na tel 031 471 989 (TOMI) ali tomi@zabavazaotroke.si . Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vprašanja in se dogovorili za vse vaše želje.

20 let ustvarjanja in izkušenj nam dajo še posebno težo!

NAVEDENO VELJA TUDI ZA NAJEM DEDKA MRAZA, MIKLAVŽA IN VELIKONOČNEGA ZAJCA!

Vsi trije dobri možje pridejo tudi na dom! Iz Wikipedije, proste enciklopedije Božiček je novodobna mitološka osebnost, ki obdaruje (pridne) otroke v noči pred božičem (s 24. na 25. december). V angleščini se po navadi imenuje Santa Claus (kratko Santa), v nemščini Weihnachtsmann, v italijanščini Babbo Natale, v francoščini Père Noël.

 
 
najem božička

najem božička

Lik Božička se je razvil v Združenih državah Amerike, v talilnem loncu različnih kultur in tradicij.

Nizozemski priseljenci so v Ameriki praznovali svetega Miklavža na podoben način, kot ga poznamo tudi pri nas. Temu praznovanju so se priključila nekatera druga izročila zlasti iz Skandinavije. Nastal je novodobni mit, ki je bil verjetno prvič objavljen v letu 1823 pod naslovom The Night before Christmas (Noč pred božičem). Avtor pesmi ni točno znan, najpogosteje pa v zvezi s tem omenjajo Clementa Clarka Moora in Henryja Livingstona Jr. V pesmi se Božiček prevaža na sankah, ki jih po zraku vlečejo severni jeleni. V pesmi so zapisana celo imena severnih jelenov, a med njimi ni Rudolfa. Jelenček Rudolf se je pojavil prvič šele v letu 1939 v pesnitvi Roberta L. Maya, ki je bila podlaga za znano popevko Johnnyja Marksa: Rudolph, the Red-Nosed Reindeer (Rudolf, jelenček z rdečim nosom).

Najem Božička

V letu 1931 je risar Haddon Sundblom v reklamni akciji podjetja Coca-Cola prvič narisal Božička v rdečih oblačilih z belo obrobo. Ta podoba je kmalu postala svetovni standard za Božička in s tem neplačan reklamni agent za Coca-Colo.

Mit o Božičku se je razširil iz Amerike tudi v druge dežele sveta, zlasti preko ameriških filmov in glasbe.

V Sloveniji v preteklosti Božiček v zgoraj predstavljeni obliki sploh ni bi znan – na božič so Slovenci praznovali dan Jezusovega rojstva. Le ponekod se je med Slovenci prijel nemški običaj, da na božič otroke obdaruje Kristkindl (nemško: Christkind – Dete Kristus), ki so ga včasih poslovenjeno imenovali tudi Božiček (tj. Mali Bog oziroma Dete-Bog). Pesem v reviji Cicibanu leta 1949 (št. 4, str. 56-57) omeni tovrstnega Božička: »[…] A nekdanji je božiček ves drugačen bil možiček […].«

Pozneje vera ni bila zaželena v javnosti, zato tudi niso bila dovoljena javna praznovanja božiča v nobeni obliki. Edini mitološki dobrotnik, ki ga je komunistična oblast dovoljevala, je bil iz Sovjetske zveze uvoženi Dedek Mraz. Ob razpadu Jugoslavije so k nam prišli tudi vsi ameriški komercialni prazniki, vključno z ameriškim božičem in Božičkom. V zadnjih letih je Božiček razširjen zlasti med neverujočimi, sveti Miklavž pa med verujočimi Slovenci. Kljub pojavu Božička je Dedek Mraz še vedno prisoten predvsem v šolah in vrtcih, pogost pa je tudi v podjetjih (obdarovanje otrok zaposlenih) in na javnih prireditvah za otroke v večjih mestih.
Od Miklavža in Dedka Mraza se Božiček loči zlasti po naslednjih lastnostih:
 • Domovanje: Božiček stanuje na severnem tečaju (ali na skrajnem severu Skandinavije).
 • Datum: Božiček obdaruje otroke na božično jutro – 25 decembra.
 • Oblačila: Oblečen je v škratovska oblačila rdeče barve z belo krzneno obrobo.
 • Spremstvo: Spremljajo ga škrati.
 • Prevoz: Pripelje se sanmi, ki jih po zraku vlečejo severni jeleni. Prvi v vpregi je jelenček Rudolf.

KONTAKT    tomi@zabavazaotroke.si    ali 031 471 989-Tomi, 24h/vsak dan

Za vse informacije in prijave smo Vam vsak dan na voljo na 031 471 989 (Tomi) Lahko nam tudi pišete na tomi@zabavazaotroke.si

Dedek Mraz se je v slovenski kulturi uveljavil v času socialistične Jugoslavije. Temelji na ruskih legendah okoli leta 1930, kjer se imenuje Дед Мороз (Ded Moroz) in je poročen s starko Zimo, ki se po rusko imenuje Зима-старуха (Zima-staruha). V letu 1999 so v ruskem mestu Veliki Ustjug (Великий Устюг) začeli tržiti turistični projekt »Domovina dedka Mraza«, vendar to ni edino mesto, ki se poteguje za ta naziv.

V Sloveniji je obveljalo, da dedek Mraz živi pod Triglavom, slikar Maksim Gaspari pa je leta 1952 z risbami standardiziral njegovo zunanjo podobo v slovenskem prostoru. Obleka, ki jo nosi je slovenska, s slovenskimi vzorci na dolgem kožuhovinastem plašču ter s tradicionalno polhovko na glavi.

Božiček in dedek Mraz prideta tudi k vam domov!

Dedek Mraz ima vse otroke zelo rad in ne dela nikakršnih razlik med njimi. O njem obstaja veliko različnih pesmic, še najbolj znana je Siva kučma, bela brada, ki jo je napisal Janez Bitenc. Še danes se lik dedka Mraza pojavlja v nekaterih podjetjih in ustanovah, ko v mesecu decembru obdaruje otroke zaposlenih ter na različnih javnih prireditvah za otroke v večjih slovenskih mestih, v gledališčih ter vrtcih in osnovnih šolah.

V Sloveniji je najbolj poznan sprevod dedka Mraza ob koncu decembra v Ljubljani. Ko se dedek Mraz pripelje s Triglava, se ustavi na Ljubljanskem gradu, od koder se z vzpenjačo pripelje na Krekov trg. Tam ga pričaka spremstvo in svečana kočija z lipicanci. Z njo se v spremstvu snežakov, medvedov, zajcev, ljubljanskih zmajčkov ter drugih bitij iz ljudskih pripovedk in pravljic popelje po mestnih ulicah, mimo mestne hiše do Prešernovega trga in dalje po mestnih ulicah, kjer pozdravlja otroke in jim deli bombone.

Dedek Mraz v slovenskem prostoru[uredi | uredi kodo]

Glavne lastnosti, po katerih se dedek Mraz v Sloveniji loči od Božička in svetega Miklavža:

 • Podoba: Ima krajšo sivo brado in sive lase; starejši nebetežni mož.
 • Domovanje: Živi pod Triglavom v Kekčevi deželi ali na Pohorju.
 • Datum: Otroke obdaruje na Silvestra ali na novoletno jutro v domačem krogu.
 • Oblačila: Oblečen je v ovčji krznen plašč z navznoter obrnjeno dlako in okrašen s slovenskim ornamentom, v roki ima sprehajalno palico, na glavi ima polhovko z zataknjeno smrekovo vejico, na rokah ima volnene rokavice s palci.
 • Obutev: Ima visoke usnjene škornje.
 • Darila: Deli jih iz koša ali iz žitnih kit pletenega cekarja s slovenskih ornamentom
 • Spremstvo: Po navadi nima spremljevalcev, lahko pa ga spremljajo palčki, živali in snežinke.
 • Prevoz: Pripelje se s sanmi na konjsko vprego ali vozom na konjsko vprego ali pride peš.

O Dedku Mrazu ali zakaj se Božič v slovenščini še vedno piše z malo začetnico

Po Sloveniji že leta in leta straši Dedek Mraz. Na silo so ga privlekli boljševiki, ki so v viharnih časih revolucije terorizirali prebivalstvo in pometli s slovenskimi tradicijami, ki jih gojimo v teh krajih že več kot tisočletje. Zatrli in prepovedali so Cerkev, z njo pa tudi tradicionalnega Božička, ki razveseljuje evropske otroke že tisočletje in starejšim vzbuja tople spomine na božični večer, ko se ob okrašenem božičnem drevescu zbere družina, obdari otroke in skupaj preživi prelep večer.

Piše: Angel Polajnko
 

Ključne besede:   božič   Dedek Mraz   Božiček   Sovjetska zveza   Ded Moroz

 
 
 

Dedek Mraz ostaja kot spomin na tiste čase, ko je bil božič prepovedan. Danes je za nekatere tudi simbol nostalgije za obdobjem komunistične diktature.

Najem Božička in dedka Mraza

Prepovedan je bil božič, božični večer. Prepovedana je bila družinska sreča. Da pokažem mlajšemu rodu, ki ni doživel te grobosti, kako hudi časi so bili: do božiča se ni smelo prodajati stvari, ki bi utegnile biti božična darila. Do božiča se ni smelo prodajati božičnih drevesc; tiste, ki so sami drevesca posekali, pa so kaznovali. Božični večer je bil najlepši čas za sklicevanje partijskih sestankov. Udbovski špiclji so hodili po cestah ter si zapisovali, kje praznujejo božični večer, da so lahko ljudi klicali na odgovornost. Posebej so bili na udaru uradniki in učitelji.

Božiček tudi na dom!

Šele po božiču so razsvetlili mesta. V takšnem stanju so morali revolucionarji, komunisti vseeno ljudem dati nekaj, neko nadomestilo Božičku. Privlekli so Dedka Mraza, ki so ga uvozili iz Sovjetske zveze. Tam so boljševiki že v dvajsetih letih 20. stoletja pometli z božičem in je namesto božička otroke razveseljeval Ded Moroz, poslovenjeni Dedek Mraz. Naši boljševiki, ki so praktično kopirali vse, kar so počeli Sovjeti, so začeli na silo uvajati Dedka Mraza, ki v naših krajih nikoli ni bil doma.

Večina Slovencev sicer praznuje božič, vendar je Dedek Mraz trgovska uspešnica in nič ne kaže, da bo šel kmalu tja, odkoder je prišel. Pričakovati bi bilo, da bi se s potopom komunistov poslovil tudi njihov Dedek Mraz, a se v Sloveniji to ni zgodilo. Dedek Mraz ostaja kot spomin na tiste čase, ko je bil božič prepovedan. Danes je za nekatere tudi simbol nostalgije za obdobjem komunistične diktature.

 

V katoliških državah je običaj, da si ljudje voščijo vesele božične praznike, saj božič simbolno predstavlja začetek novega življenja. Pustimo zgodbe, njihovo resničnost ipd., bistvo je, da vsi pričakujemo konec teme in si želimo svetlobe, ki prihaja. Božič torej ni le verski praznik, pač pa je praznik vseh, ki si želimo svetlobe. Je tudi praznik kulture. Gre za resnično bogastvo. Pa vendar je v demokratični Sloveniji še vedno nekako neprimerno voščiti “vesele in blagoslovjene božične praznike”.

https://publishwall.si/maskote.si/post/607159/najem

https://publishwall.si/maskote.si/post/655118/miklavz

https://publishwall.si/maskote.si/post/655117/najem-miklavza

https://publishwall.si/maskote.si/post/655115/najem-dedka-mraza

https://publishwall.si/maskote.si/post/655116/dedek-mraz

Ne samo, da s prihodom demokracije Božičku ni uspelo nadomestiti sovjetskega Dedka Mraza, ampak se je zgodilo celo nekaj povsem nepričakovanega: Dedek Mraz se vedno bolj utrjuje. Še vedno kraljuje v vrtcih, šolah, mestnih trgih, povorkah in sprevodih. Dedek Mraz potuje po Sloveniji, spremlja pa ga ponarodela pesem “Siva kučma, bela brada” …

 

Vse, kar smo Slovenci ustvaril v tisočih letih, je šlo v pozabo. Komunistična država veselo slavi Dedka Mraza, dasiravno pri nas uradno že trideset let ni več komunistov. Da pa komu slučajno ne bi padlo na pamet, da bo ime tega praznika oziroma svetega večera pisal z veliko začetnico, je poskrbel pravopis, ki nam ukazuje, da se božič piše z malo začetnico.

Živi pod Triglavom

Dedek Mraz je oblečen v plašč iz ovčjega krzna s slovenskimi vzorci, na glavi ima tradicionalno slovensko polhovko, v roki pa sprehajalno palico. Živi pod Triglavom, otroke pa obdaruje v noči na 1. januar ali v tednu pred novim letom. Zadnja leta ponekod obdaruje tudi na božično jutro, odvisno od tradicije v posameznih družinah. Njegovo podobo je leta 1953 ustvaril slikar Maksim Gaspari, v primerjavi z Božičkom je bolj dovršen in umetelen.  

Kot je v članku Oris prvih let praznovanja novoletne jelke v Sloveniji zapisala etnologinja Nena Židov, je bil Dedek Mraz kot lik del praznovanja novoletne jelke. To praznovanje so prvič v povojni Jugoslaviji po sovjetskem zgledu organizirali v Ljubljani leta ob izteku leta 1947 in začetku leta 1948.

Najem Božička

V Slovenijo je bil Dedek Mraz prenesen iz Rusije po 2. svetovni vojni, ko je takratna oblast skušala odpraviti cerkvene praznike in skladno z novo ideologijo uvesti nove. Najprej je prišlo do ločitve praznovanja božiča in novega leta in zamenjave božične jelke z novoletno. Leta 1948 so prvič organizirali program za praznovanje ob novoletni jelki, v katerem je bil ključen nastop Dedka Mraza. Z informbirojem pa se je morala ruska podoba Dedka Mraza seveda spremeniti, zato se je razvila ideja, da je naš dedek Mraz doma na Triglavu in naj bi se zato imenoval oča Triglav.

Božiček na dom!

Spremljali naj bi ga gamsi, vile, snežinke, planike in planšarji. Spremenila se je tudi njegova podoba, ki mu jo je l. 1952 dal Maksim Gaspari: s sivobelimi lasmi, košato brado, ovčjim kožuhom in plaščem s slovenskimi ljudskimi ornamenti. Beli mož »rdečega izvora« je sicer nekoliko spremenil podobo, obveljalo je tudi prepričanje, da prihaja s Triglava, ime Dedek Mraz pa je vseeno ostalo. Ena prvih pesmic, ki jo znajo zapeti otroci, je pesmica Janeza Bitenca Siva kučma, bela brada … Duh dobrega Dedka Mraza je sicer izpostavljen ideološkim viharjem, pa vendar ostaja v zavesti naroda kot dober dedek, ki nam na prestopu v novo leto seveda prinaša darila.

To Top